Klokkenluidersregeling
Deze klokkenluidersregeling heeft betrekking op een ieder die in werkgerelateerde context staat tot BRIL, waarbij onder BRIL wordt verstaan de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid BRIL Accountants B.V..
1. Definities
- Bestuur: het bestuur van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid The Eagle B.V., zijnde de uiteindelijk bestuurder van BRIL;
- Bevoegde autoriteit: De bevoegde autoriteiten als bedoeld in art. 2c Wet bescherming klokkenluider, te weten: de Autoriteit Consument en Markt; de Autoriteit Financiële Markten; de Autoriteit Persoonsgegevens; het Huis voor Klokkenluiders als bedoeld in art. 3 Wet bescherming klokkenluiders;
- Compliance Officer: de in het kader van deze klokkenluidersregeling door BRIL aangewezen onafhankelijke functionaris;
- Maatschappelijk belang: Het maatschappelijk belang is in ieder geval in het geding als de handeling of nalatigheid niet enkel persoonlijke belangen van de melder raakt en sprake is van ofwel een patroon of structureel karakter dan wel de handeling of nalatigheid ernstig of omvangrijk is;
- Melder: een natuurlijk persoon die in de context van zijn werkgerelateerde activiteiten een vermoeden van een misstand meldt of openbaar maakt;
- Melding: melding van een vermoeden van een misstand;
- Misstand: Een misstand is, hetzij een schending of gevaar voor Schending van het Unierecht, dan wel een handeling of nalatigheid waarbij het maatschappelijk belang in het geding is: 1° door een schending of gevaar voor schending van een wettelijk voorschrift of van interne regels van BRIL (welke regels een concrete verplichting inhouden en op grond van een wettelijk voorschrift zijn vastgesteld door BRIL) of 2° die een gevaar vormt voor de volksgezondheid, de veiligheid van personen, de aantasting van het milieu of het goed functioneren van de onderneming van BRIL; of ii) een schending of gevaar voor schending van het EU-recht.
- Schending van het Unierecht: een handeling of nalatigheid die of a. onrechtmatig is en betrekking heeft op EU-handelingen en beleidsterreinen die binnen het in artikel 2 van EU-richtlijn 2019/1937 bedoelde materiele toepassingsgebied vallen, of die b. het doel of de toepassing ondermijnt van de regels in de Uniehandelingen en beleidsterreinen die binnen het in artikel 2 van EU-richtlijn 2019/1937 bedoelde materiële toepassingsgebied vallen;
- Vermoeden van een misstand: het vermoeden van een elder dat binnen de organisatie waarin hij werkt of heeft gewerkt of bij een andere organisatie indien hij door zijn werkzaamheden met die organisatie in aanraking is gekomen, sprake is van een misstand, voor zover het vermoeden gebaseerd is op redelijke gronden die voortvloeien uit de kennis die de melder bij BRIL heeft opgedaan of die voortvloeien uit de kennis die de melder heeft gekregen door zijn werkzaamheden bij een ander bedrijf of een andere organisatie;
- Werkgerelateerde context: toekomstige, huidige of vroegere werkgerelateerde activiteiten waardoor, ongeacht de aard van die werkzaamheden, personen informatie kunnen verkrijgen over misstanden en waarbij die personen te maken kunnen krijgen met benadeling indien zij dergelijke informatie zouden melden;
- Werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid verricht of degene die anderszins in een ondergeschiktheidsrelatie tegen een vergoeding arbeid verricht (bijv. stagiairs, zelfstandigen zonder personeel, partners, bestuurders, toezichthouders) voor BRIL.
2. Het doen van een melding
- Iedere Melder die een vermoeden van een misstand heeft, kan dat vermoeden op de hieronder vermelde wijze melden bij BRIL dan wel een externe melding doen bij de bevoegde autoriteit.
- Melden kan bij de Compliance Officer schriftelijk via willemjan@brilaccountants.nlof mondeling via +31623751981
- Indien de melder een redelijk vermoeden heeft en hij het vermoeden kenbaar maakt dat de Compliance Officer bij de vermoede misstand is betrokken, wordt de melding niet bij de Compliance Officer gedaan, maar bij het bestuur via arend@brilaccountants.nl
- De melder dient bij de melding een (privé) woon- en/of (privé) e-mailadres en telefoonnummer te verstrekken waarop de melder bereikbaar is in het kader van de melding.
- Het vermoeden van een misstand moet zijn gebaseerd op redelijke gronden, die voortvloeien uit de kennis die de melder bij BRIL heeft opgedaan of die voortvloeien uit de kennis die de melder heeft gekregen door zijn werkzaamheden bij een ander bedrijf of een andere organisatie die werkzaamheden voor of ten behoeve van BRIL uitvoert.
- De melder verstrekt bij de melding zo veel mogelijk informatie waarover hij in dat verband beschikt.
3. Eventueel vertrouwelijk advies
- Iedereen die een vermoeden van een misstand heeft, kan daarover in vertrouwen advies inwinnen (raadplegen en verzoeken om bijvoorbeeld informatie, overleg en ondersteuning).
- Vertrouwelijk advies inwinnen kan bij de Compliance Officer.
4. Eventueel vertrouwelijk advies
- De melding wordt bij de ontvangst opgenomen in een daarvoor ingericht register.
- De melding wordt onderzocht en opgevolgd door de Compliance Officer. Indien de melding gaat over de Compliance Officer waardoor deze niet als behandelaar van de melding kan optreden, zal de melding worden opgevolgd door het bestuur.
- Als de melding mondeling (al dan niet in een daartoe ingepland overleg) wordt gedaan, wordt door de Compliance Officer hetzij een schriftelijk verslag van het overleg gemaakt, hetzij een opname gemaakt van het overleg. Voor een opname van het overleg is voorafgaande instemming van de melder nodig. De melder wordt in de gelegenheid gesteld schriftelijk te reageren op een eventuele schriftelijke weergave van het overleg.
- De ontvangst van de melding wordt uiterlijk binnen zeven dagen na de ontvangst bevestigd aan de melder door toezending van een schriftelijke bevestiging. De ontvangstbevestiging bevat een zakelijke beschrijving van de melding en een afschrift van de melding of van de schriftelijke weergave van de melding indien die mondeling is gedaan.
- Indien de melding niet is gebaseerd op redelijke gronden of op voorhand duidelijk is dat het gemelde geen betrekking heeft op een misstand, wordt de melder daarover schriftelijk geïnformeerd, met toelichting van die vaststelling.
- De perso(o)n(en) op wie de melding betrekking heeft, wordt/worden geïnformeerd over de melding, tenzij BRIL dat niet in het belang acht van het onderzoek.
- Binnen ten hoogste drie maanden na verzending van de ontvangstbevestiging wordt aan de melder informatie verstrekt over de beoordeling en voor zover van toepassing de opvolging van de melding.
- De perso(o)n(en) op wie de melding betrekking heeft, wordt/worden ten minste gelijktijdig als de melder op grond van lid 7 van dit artikel geïnformeerd over de beoordeling en voor zover van toepassing de opvolging van de melding.
5. Geheimhouding
- Iedereen binnen BRIL die betrokken is bij een melding of bij het onderzoek naar een vermoeden van een misstand, en daarbij de beschikking krijgt over gegevens waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden, is verplicht tot geheimhouding van die gegevens, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot mededeling verplicht of uit zijn taak bij de uitvoering van deze wet de noodzaak tot mededeling voortvloeit.
- Onder gegevens met een vertrouwelijk karakter worden in ieder geval begrepen: gegevens over de identiteit van de melder en de identiteit van degene aan wie de misstand wordt toegeschreven of met wie die persoon in verband wordt gebracht en informatie over een bedrijfsgeheim.
- De identiteit van een melder en de informatie aan de hand waarvan direct of indirect de identiteit van de melder kan worden achterhaald, wordt niet buiten de organisatie van BRIL bekendgemaakt zonder instemming van de melder. Door het doen van een melding stemt de melder in met het gebruik van zijn identiteit voor zover dat is vereist voor het onderzoek naar de melding en de eventuele opvolging daarvan, tenzij de melder op dat moment uitdrukkelijk aangeeft daarmee niet in te stemmen.
- Ingeval enig wettelijk voorschrift in het kader van onderzoek naar de melding of een gerechtelijke procedure tot mededeling van de identiteit van een melder verplicht, wordt de melder daarvan zoveel mogelijk vooraf in kennis gesteld, tenzij die informatie het gerelateerde onderzoek of de gerechtelijke procedure in gevaar zou kunnen brengen.
6. Bescherming van de Melder
- De melder zal tijdens en na de behandeling van een melding niet worden benadeeld als gevolg van de melding, onder de voorwaarde dat de melder redelijke gronden had om aan te nemen dat de gemelde informatie over het vermoeden van een misstand op het moment van de melding juist was.
- Onder benadeling in de zin van artikel 6.1 wordt onder meer verstaan het nemen van een benadelende maatregel door BRIL jegens de melder, zoals ontslag of schorsing (anders dan op eigen verzoek) of het opleggen van een boete (als bedoeld in artikel 7:650 BW).
7. Publicatie en inwerkingtreding van deze regeling
- BRIL zal deze regeling publiceren in de personeelsmap en op haar website.
- Deze regeling treedt in werking met ingang van 3 september 2024 en vervangt de eerdere klokkenluidersregeling van BRIL.